Nyaralás és gumiabroncs

Az autók 63%-a felkészületlenül indul a nyaralásra – jelenti a Bridgestone

2012. július 3.

 Tyre Safety Checks

 

A legújabb európai Bridgestone abroncsellenőrzések azt mutatják, hogy az autósok 63 százaléka alacsony nyomású abronccsal közlekedik, és az autók csaknem 20 százalékánál az előírtnál kisebb az abroncsok profilmélysége.

A Bridgestone által 2011-ben 11 európai országban végzett 46.000 abroncsellenőrzés alapján kiderült, hogy nagyon sok autós még mindig nem tartja karban az abroncsokat. Ez az eredmény különösen riasztó nyáron, hiszen több millió európai család ilyenkor indul az év leghosszabb útjára túlterhelt autóval.

Gert Meylemans, Senior Manager, European Communications Office, Bridgestone Europe szavaival: „Az abroncs ellenőrzése létfontosságú a biztonság, a környezetkímélőbb autózás és a gazdaságosság szempontjából. A nyári vakáció közeledtével a Bridgestone ismét felhívja az autósok figyelmét, hogy ellenőrizzék az abroncsok állapotát és nyomását, mielőtt útnak indulnak.”

Az alacsony abroncsnyomás nemcsak a biztonságot veszélyezteti

Míg a legtöbb autós tisztában van a túlzott abroncskopás veszélyeivel, azt jóval kevesebben tudják, hogy az abroncsban idővel természetes módon csökken a nyomás, mint a luftballonban, ezért rendszeresen fel kell fújni. Ennek elmulasztása veszélyezteti a biztonságot: először, csökken az autó irányíthatósága, és fokozódik a kisodródás veszélye; másodszor, csökken az abroncs élettartama az abroncsvállban fellépő fokozott deformálódásos terhelés és az oldalfalban keletkező hő következtében. A kritikusan alacsony nyomású abroncsok ezért könnyen meghibásodnak.

Minden ötödik autós kritikusan elhasználódott abroncson közlekedik, és ők még ennél is nagyobb kockázatot vállalnak, veszélyeztetve a többi autós biztonságát is. Ezeknek az autósoknak az abroncsai elvesztik a tapadást és esetükben a szokásosnál jóval alacsonyabb sebességnél is fellép az aquaplaning veszélye.

…ráadásul költséges is

Az alacsony abroncsnyomás ráfizetés az autósnak és a környezetnek. Nemcsak az abroncskopást fokozza, és a futásteljesítményt csökkenti, de megnöveli az abroncs gördülési ellenállását, ami növeli a gépjármű üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását.

A 2011-es abroncsfelmérés eredményei alapján a Bridgestone Europe olaszországi tesztközpontja úgy számolja, hogy az alacsony nyomású abronccsal közlekedők 3,1 milliárd literrel több üzemanyagot fogyasztanak évente, ami 5 milliárd euró többletköltséget jelent. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 7,4 millió tonnával, azaz autónként 2,7 g/km-rel több széndioxid kerül a légkörbe az európai utakon.

A Bridgestone üzenete tehát világos: ha autóval megy nyaralni idén, feltétlenül ellenőrizze az abroncsok állapotát, mielőtt útnak indul! A biztonsága, a pénztárcája és a környezete érdekében. Kövesse a Bridgestone alábbi egyszerű nyaralási tippjeit:

1. Ellenőrizze az abroncsnyomást. Az ajánlott nyomásszint fel van tűntetve a tankfedél belső oldalán, a vezető ülésnél lévő ajtón vagy a jármű kézikönyvében. Hideg állapotban pótolja a nyomást, és ne felejtse, hogy terhelt autónál magasabb abroncsnyomás szükséges a jármű kézikönyvében feltüntetettnél.

2. Ellenőrizze az abroncs profilmélységét. A Bridgestone legalább 3mm-t ajánl. Ha kétsége támadna, és mechanikai sérülés vagy egyenetlen kopás nyomát fedezi fel a futófelületen, azonnal keresse fel a gumiszervizt!

3. Ha lakókocsival utazik, a lakókocsi abroncsait is ellenőrizze – különösen, ha csak alkalomszerűen használja. A lakókocsik abroncsait nagyobb terhelési kapacitáshoz és az oldalirányú erőkkel szembeni nagyobb ellenálláshoz tervezik, hogy stabilabb legyen szélben. Egy utolsó tipp: Gondosan pakolja meg a lakókocsit! Ne terhelje túl a hátulját, ossza el egyenletesen a terhet az instabilitás kiküszöbölése érdekében! A túlterhelt lakókocsi bűn és nagyon veszélyes! 

MEGOSZT?S: Add a Facebook-hoz Add az iWiW-hez Add a Twitter-hez

« vissza a hírekhez
A kosár üres
Fizetendő: 0 Ft

Az akció részletei